Cara membuat akaun Instagram peribadi.

Sekiranya anda hanya ingin berkongsi foto dengan lingkaran orang yang sempit, seperti keluarga dan rakan, maka akaun Instagram peribadi adalah penyelesaian yang baik. Tetapi jika tujuan anda adalah untuk meningkatkan jumlah pelanggan atau melancarkan akaun perniagaan, maka lebih baik memilih profil terbuka.

Akaun awam memudahkan pengguna lain mengikuti berita anda. Anda tidak perlu menyetujui permintaan pelanggan setiap masa. Kemungkinan meningkat bahawa pengguna secara tidak sengaja melihat maklumat dari halaman anda dan melanggannya.

Petunjuk langkah demi langkah

Bawa telefon pintar anda, buka Instagram dan log masuk. Di halaman utama aplikasi, pergi ke profil anda. Di sudut kanan bawah terdapat butang yang sepadan dengan avatar anda. Klik butang ini untuk pergi ke akaun anda.

Sekarang anda perlu pergi ke bahagian tetapan. Butang yang sesuai berada di sudut kanan atas, di sebelah butang "Edit Profil". Pada iPhone, itu seperti roda gigi, dan pada peranti Android, ia kelihatan seperti elips.

Ketika anda membuka bahagian tetapan, anda akan melihat senarai panjang pilihan yang berkaitan dengan akaun. Buat masa ini, langkau semua perkara lain dan pergi ke tab Privasi & Keselamatan.

Pada tab "Privasi dan keselamatan", masukkan "Privasi akaun" dan pindahkan slaid "Akaun tertutup" ke posisi aktif. Itu sahaja! Akaun anda kini ditutup secara rasmi. Hanya orang yang permintaan yang anda setujui dapat melihat foto dan video.

Sekarang kerana profil anda bersifat peribadi, ingatlah untuk memeriksa permintaan langganan pengguna secara manual.

Akibat menutup profil

Sekiranya anda membuat akaun peribadi, pengguna lain akan dapat melihat keterangan profil, nama pengguna dan avatar. Mereka juga dapat melihat berapa banyak pengikut yang anda miliki, berapa banyak orang yang anda ikuti, berapa banyak catatan yang anda buat. Tetapi gambar itu sendiri tidak akan dapat dilihat.

Jika pengguna ingin melanggan halaman anda, dia harus menghantar permintaan terlebih dahulu. Sekiranya anda menyetujuinya, maka barulah dia dapat melihat catatan anda di Instagram.

Tidak melihat pilihan "Akaun peribadi" dalam tetapan? Ini bermaksud bahawa akaun tersebut tidak boleh dibuat peribadi. Ini biasanya bermaksud anda mempunyai akaun perniagaan. Mula-mula anda perlu menjadikannya peribadi, dan kemudian peribadi.

Apa yang berlaku apabila anda menutup akaun?

  • Foto, video, senarai pelanggan anda hanya dapat dilihat oleh pelanggan yang anda setujui.
  • Jika orang ingin melihat foto, video, daftar pelanggan anda, mereka harus mengirimkan permintaan kepada anda. Anda memutuskan sama ada akan menyetujuinya atau tidak.
  • Foto dan video yang anda hantar ke rangkaian sosial lain (seperti Facebook dan Twitter) mungkin tersedia untuk umum. Itu bergantung pada tetapan privasi untuk laman web pihak ketiga.
  • Sekiranya seseorang telah menjadi pelanggan anda sebelum anda membuat akaun ditutup, dan anda tidak mahu orang itu melihat maklumat di halaman, anda perlu menyekatnya.
  • Orang dapat mengirimi anda foto atau video untuk diarahkan, walaupun mereka bukan pelanggan.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan paling biasa yang pengguna ada mengenai privasi Instagram mereka.

Apa yang berlaku jika saya menandai pengguna dalam siaran atau menambahkan hashtag pada siaran jika profil saya ditutup?

Hanya pelanggan yang permintaan yang anda setujui akan dapat melihat siaran ini. Dengan memberi tag kepada pengguna lain, anda tidak mengatasi privasi siaran. Rekodnya tetap peribadi.

Bagaimana jika saya ingin berkongsi foto Instagram saya di rangkaian sosial yang lain?

Sekiranya anda memutuskan untuk berkongsi catatan di Facebook, Twitter, VKontakte atau rangkaian sosial lain, penerbitan itu akan menjadi umum. Sesiapa yang melihatnya boleh mengklik pada pautan dan melihat keseluruhan siaran. Tetapi jika dia mengklik nama pengguna untuk pergi ke profil anda, dia tidak akan dapat melihat maklumat lain. Pengecualian adalah pengguna yang merupakan pelanggan anda.

Sekiranya seseorang memutuskan untuk menjadi pelanggan saya apabila akaun saya ditutup, adakah mereka dapat melihat catatan saya?

Tidak akan dapat, sehingga anda mengesahkan permintaannya untuk ditambahkan ke pelanggan. Sekiranya seseorang mengklik butang "Langgan" di halaman akaun tertutup, dia hanya akan mengirimkan permintaan pertimbangan kepada anda. Pengguna tidak dapat melihat maklumat di halaman sehingga permintaan itu disetujui.

Pengguna mengikuti saya, tetapi saya tidak mahu dia melihat penerbitan saya. Bagaimana hendak melakukannya?

Sekat saja. Pergi ke profil yang diperlukan, klik butang dalam bentuk tiga titik putih di sudut kanan atas dan pilih "Blok pengguna". Itu sahaja - orang itu akan dikeluarkan dari pelanggan.

Adakah mungkin membuat profil menjadi peribadi dengan log masuk ke instagram.com di komputer?

Ini tidak dapat dilakukan. Instagram pada masa ini tidak membenarkan pengguna mengakses tetapan privasi dari komputer desktop. Ini hanya boleh dilakukan menggunakan aplikasi Instagram rasmi untuk iPhone atau Android. Tetapi melalui Instagram.com, anda dapat mengedit maklumat peribadi, mengubah kata laluan anda, mengatur langganan.

Berapa kali anda boleh beralih antara profil terbuka dan tertutup?

Ini boleh dilakukan berkali-kali tanpa had. Ubah tetapan privasi anda sekurang-kurangnya beberapa kali sehari. Tidak boleh ada sekatan dengan ini. Tetapi perlu diingat bahawa keadaan mungkin akan berubah pada masa akan datang.

Adakah saya akan kehilangan pelanggan sekiranya menjadikan profil saya peribadi?

Jangan risau. Anda tidak akan kehilangan pelanggan anda. Mereka akan mendapat akses penuh ke semua penerbitan. Sekatan tersebut akan dikenakan hanya untuk orang yang ingin menjadi pelanggan setelah menutup profil. Mereka mesti mengemukakan permintaan terlebih dahulu, dan jika ditolak, mereka tidak dapat melihat catatan anda.

.